Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Tchaj-wanští výrobci už dříve omezili svou nabídku kapacit, které by mohly využít ruské či beloruské společnosti. Nyní byla stanovena jasná pravidla, dle nichž bude výroba pokračovat, ale s velice výraznými omezeními. 
Choakinek (1607) | 3.6.202213:54
Co jsem se na 386 nahrál her jako dítě ;­-­).
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 3.6.202216:30
Btw: Nejsem schopný najít, kdy byl vyrobený konkrétní BUK co měl sundat ono nizozemské letadlo. pač mají víc v erzí, ale skoro bych řekl, že v něm byl procesor podobný, nebo ještě slabší. A Patrioty, kterými sundávali Saddámovy scudy Nic lepšího neměly naprosto určitě. ­(486 byla tehdy čerstvá novinka, pentium ještě neexistovalo­) Takže já bych procesory 25 mhz zas tak nepodceňoval. Ano, grafiku to bude mít jako doom ale ­"zahrajete­" si slušně.
Odpovědět1  0
mrmysak (111) | 4.6.20226:23
Rychlost procesoru se da odhadovat podle rychlosti jakou letaji
Odpovědět0  0
indyan (78) | 5.6.202210:29
Na rodinu x86 se u Patriotu vůbec nedívej a nejhledej. Existují procesory, kterým se říká DSP, které převádí analogový signál ­(radar, IR čidlo­) na digitalní výstup. V civilním použití byl takovým procesorem např. SPC700 v Playstation 1 ­(1994­). Playstation 1 byl asi první na komerčním trhu dostupný produkt, ze kterého mohls vzít procák ­(celou MB­) a použít to v něčem jako je air­-air missile a fungovalo by ti to. V současné době se používají AESA radary a jejich výstup zpracovávají buďto FPGAčka nebo přímo na míru vyrobené ASIC. Nic jiného není schopné realtime zpracovat data z např. 4096 bitové sběrnice AESA unit. Rusáci AESA radary nemají, stále používají zastaralé PESA z důvodu nedostupnosti FPGA, ASIC čipů na jejich trhu.
Odpovědět1  0
john (110) | 3.6.20229:17
sezenou si vse, co budou chtit, sice od prekupniku a draz, ale sezenou...
Odpovědět0  0
Buldik (68) | 2.6.202213:30
Kuličková počítadla a hliněné tabulky. Ani Logaritmické pravítko si nezaslouží.
Odpovědět3  3
Akuh (1106) | 2.6.202214:04
Aby jsme tak ale nakonec nedopadly mi. Západ se odřízne od ruska, rusko se stane závislým na číně a indii, ti se tak dostanou k obrovskému nerostnému bohatství na Sibiři. Ne že by to pro rusko byla výhodná pozice ro zohodně ne, šeredně je to poškodí, ale už teď náš čína předehnala v produkci, dohání až předhání ve vědě a teď si zařizujeme zdražení surovin nám a zlevnění jim, nám zrušíme nabídku surovin z ruska a rusku poptávku po surovinách od nás. Krátkodobě je to pro nás výhodné protože pomůžeme ukrajině, ale obávám se že dlouhodobě jsme se tím odsoudily k pádu západní civilizace.
Odpovědět5  0
Eskymak (1057) | 2.6.202215:09
Mít suroviny je jedna věc, mít kam vyvážet hotové výrobky je věc druhá. Rusko poskytne suroviny, ale odbytištěm výrobků nebude. A EU i USA se postupně zbavují závislosti na čínské výrobě.
Odpovědět2  0
Akuh (1106) | 2.6.202216:51
Čína se už roky transformuje ve snaze posílit význam domácího obchodu, a zbytek světa mimo EU a USA bude s činou zvesela obchodovat dál.
Po pravdě deglobalizace západu situaci jen zhorší.. Západ nebude mít ani suroviny z ruska a ani pracovní sílu z číny, to znamená minimálně zpomalení růstu životní úrovně, ale spíš nezanedbatelný pokles. Oproti tomu čína sice příjde o významná odbytiště, ale tou dobou budou USA smutně koukat na to jak je čína předežene ve všem na so si vzpomenou, se silným domácím trhem který potáhne jejich růst, zatímco USA a evropa se budou potýkat s rostoucími socialními nepokoji
Odpovědět2  1
honza1616 (3699) | 2.6.202215:11
Přesně tak, nic bych jim nedal, úplnou ekonomickou a obchodní blokádu.
Ani ropu ani plyn bych od nich nekupoval.
Nechat je vyhladovět a do půl roku by byl ve světě zase klid a na zimu by jsme mohli čerpat nový plyn protože by v Rusku mezi tím proběhl puč a bylo tam jiné vedení se kterým by se dalo jednat

Tyhle neustále ekonomické sankce a balíčky banů mě vytáčejí,
čím tvrdší opatření, tim dřív Kreml vyhnije, kdyby se zakročilo rázně hned ze začátku, tak už mohl být dávno klid, už žádná válka nemusela probíhat
Odpovědět2  2
wrah666 (6205) | 2.6.202219:20
Taktika proti Rusku nepoužitelná. To není jako zmlsaní amíci, kteří by spáchali převrat, kdyby se zavřel mc donald. Rusové jsou na hlad a nedostatek zvyklí. A když je způsobí nepřítel, tak se nenávist sveze po nepříteli. Plus si uvědom,l že HLAD mít opravdu nebudou. Co se týká potravin a běžného strojírenství, jsou plně soběstační. Ten traktor sice nebude mít gps a klimatizovanou kabinu, ale pole zorá, zaseje atd a na co jezdit mít bude. A svrhnutí Putine je vlhký sen, do kterého ti většina Rusů nepůjde. Uvědom si, co zažili za Jelcina. Kdy se za ­"skutečné demokracie­" dalo valmi snadno zemřít hlady. Kdo tohlezažil, ten není zrovna žhavý riskovat, že se tak fajn období vrátí. Když teď má alespoň co jíst. ­(dovolím si tu krásnou dobu připomewnout... Zatímco lidé jako třeba Chodorkovský ­"poctivě vydělali­" miliardy, tak důchodce bral 300­-400 rublů. A litrovka vodky stála 150. Takže hádej proč mají rádi Putina, který většině podobných zmetků ty podniky opět vyvlastnil a lidem dal alespoň najíst. Pravda, hajzlíci ze kterých vaklepal ty ukradené miliardya ho nenávidí)
Odpovědět5  1
Buldik (68) | 2.6.202222:06
Samostatně opravdu ne, neobejdou se bez importu ani základního nářadí, natož strojírenství. Sice uměli vyrábět třeba i vrtačky, ale to je dávno pasé a dlouhé roky dováží. Pokud se naštve Lucembursko, přestanou vyrábět i letadla, protože ten jejich kompozit ani neprovrtají a budou muset opět hledat náhradu. Stejné je to s ložisky, kvůli kterým jim stojí Uralvagonzavod, tedy jejich hlavní výrobce techniky.

Ať se podíváš kam se podíváš, všude musí dovážet a bez toho nevyrobí snad ani ty láhve na vodku. Co tam fungovalo bylo ze západu a se západním vedením a dozorem ­(montovny­), ale jinak jim to stojí, drhne a skřípe.
Odpovědět1  3
indyan (78) | 2.6.202222:45
Tomu traktoru bude chybět polovina součástek nutných pro provoz, nejen gps nebo klima a kombajn jim na dálku vypnou. A hlavně jim bude chybět osivo ­(neprodukují­), pesticidy a některá hnojiva, takže výnosy půjdou hodně dolů.
Odpovědět0  3
Akuh (1106) | 3.6.20220:34
Osivo sice dovážej, ale tuším že z indie. Tý je ukrajina tuším celkem u ...
Odpovědět2  0
GogoX (515) | 3.6.20227:37
bez ruských surovin, pokud by je zařízli kompletně, nevyrobí čip žádná fabrika, ani TSMC ... rusové zatím na oplátku žádné sankce ­(kromě pár finančních nástrojů­) nevraceli ... kdyby tam byl jiný hnůj místo Putina a zavřel by JEN ropu a plyn, už bys tady nic nepsal ... jsou pak vzácné suroviny, které se těží jen v Rusko a takových položek jsou tisíce ... velkohubé bláboly o tom, jak Rus padne na hubu kvůli nějakých EU trapárnám, to opravdu ne ...
Odpovědět3  1
FabledWarrior (197) | 3.6.20228:09
Prosím tě NIC se nevyrábí pouze v Rusku. To je úplná volovina tohle tvrdit. Samozřejmě můžeme říct, že něčeho odebíráme z Ruska většinu a podobně, ale rozhodně není komodita, která by byla jen v Rusku.

Takže sice kdyby Rusko udělalo nějaký sankční balíček proti EU a USA, tak nás to zabolí, jenže dříve nebo později se ostatní výrobci komodit, které ve většině odebíráme z Ruska přizpůsobí a zvýší výrobu tak, že si najdeme jiného dodavatele.

Je třeba si uvědomit, že tyhle sankce proti Rusku jsou skoro likvidační co se technologického hlediska týče. Oni to teď ještě až tak nepocítí, současné stroje a elektronika funguje a ještě nějakou dobu bude a tak je to se vším, ale za chvíli zjistí, že už to nefunguje a není to čím nahradit a ani nemají možnost kde si sehnat někoho, od koho to vzít, protože všichni na ně serou. U EU a USA je to jiné... my máme miliony způsobů jak si poradit. Technologie nám nikdo nebere atd... Takže ano, Ruské sankce nás můžou zasáhnout, ale určitě se z nich nepoložíme. Kdežto jim se to stát může.
Odpovědět3  3
honza1616 (3699) | 3.6.202217:52
Jenže to většina těch prokremelských kolaborantů nepochopí
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 3.6.202218:49
Sice máte pravdu, Rusko nevyváží snad nic zcela unikátního, co by nešlo nahradit. Ale nahradit cokoliv z toho,l co vyváží po tunách nebude legrace. Máte ponětí, jak dlouho trvá vybudovat jakýkoliv důl nebo vrt ­(a leckdy také to ložisko vůbec NAJÍT kdesi v divočině a také vybudovat silnice a železnice atd­) a zařídit z něj dodávky? Celou tu dobu pojede váš průmysl možná na poloviční výkon ­(a za draho, jelikož se bude rvát o nedostatkovou surovinu­) a průmysl méně demokraticky pošahané země pojede na plno a ještě si za tu RUSKOU surovinu vyžádá slevu, že jim vlasntě pomáhá... A teď je ta nejpodstatnější otázka: NEŽ se ty dodávky obnoví, nezkrachuje náhodou ta fabrika u vás doma? Vyrábějící třeba 5 let se ztrátou s vidinoul, že bude ztrátová i nadále?

PS: Krásný příklad je teď Neon. Pokud fabriku rozstříleli, nebude ho mít nikdo, což je průšvih. Pokud ne, bude ho mít Indie a Čína za mnohem méně než Taiwan a Korea.. Máte dojem, že ­"domácí­" průmysl potřebuje, aby Čína a Indie vyráběly ještě levněji, než dnes? Aby byl ještě méně konkurenceschopný?
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 4.6.20225:38
PS: A tady v čelánku je krásný příklad, jak ty Ldokonalé sankce a zákiazy­" fungují. Rusové v klídku používají francouzské noktovizory, které si samozřejmě nesmí nakoupit... Jedině, že jim nevyrobí jejich procesory přímo na míru, ale běžný intel, amd, nebo cokoliv s ARM koupí v pohodě. A přes prostředníka dovezou.



https:­/­/www.novinky.cz­/zahranicni­/evropa­/clanek­/ruske­-zbrane­-a­-munice­-jsou­-plne­-zapadni­-techniky­-40399045
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.